Aandachtspunten voor de moderne (thuis)werkplek

Aandachtspunten voor de moderne (THUIS)werkplek

Thuiswerken is, in ieder geval voorlopig, de norm. U staat voor een uitdaging: hoe houd ik mijn medewerkers productief en tevreden? Een moderne werkplek biedt hiervoor een stevige basis, en daarin speelt u, als werkgever, een belangrijke rol. Maar hoe realiseert u zoiets? Met deze vijf aandachtspunten in het achterhoofd komt u een heel eind.

De voordelen van thuiswerken zijn inmiddels bekend en breed gedragen: een betere balans tussen werk en privé, een hogere productiviteit en minder reistijd. Toch zijn die voordelen geen vanzelfsprekendheid. Nog altijd besteden veel organisaties onvoldoende aandacht aan de thuiswerkplek, in de breedste zin van het woord. Een werkplek die niet aan de eisen voldoet, vergroot het risico op fysieke klachten. Bovendien bestaat het risico dat een niet-optimale werkplek uiteindelijk ten koste gaat van de motivatie, betrokkenheid en emotionele welzijn. Dat zijn nu juist de zaken die iedere organisatie met veel thuiswerkers wil voorkomen. Het doet bovendien alle voordelen van thuiswerken teniet.

Rol van IT

IT speelt volgens Forrester een belangrijke rol in de zoektocht naar de juiste thuiswerkplek. Medewerkers die tevreden zijn over de technologische voorzieningen, zijn doorgaans ook productiever en meer tevreden. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat er wat dat betreft nog genoeg te verbeteren valt. Zeker binnen veel mkb-organisaties is dit nog een ondergeschoven kindje. Het ontbreekt nog te vaak aan bijvoorbeeld cloud- en samenwerkingstools, laptops, tablets, smartphones en hybride apparaten die hiervoor specifiek zijn toegerust.

Deze vertrekpunten zijn belangrijk bij de inrichting van een thuiswerkplek:

1. Aandacht voor ergonomie

Ergonomie is voor de thuiswerkplek net zo belangrijk als op kantoor. U kunt in ieder geval zorgen voor een goede, verstelbare monitor. Met name verticale afstelling is belangrijk, zodat het beeldscherm op ooghoogte gebracht kan worden. Dat voorkomt pijn aan de nek en schouders, en mogelijk zelfs langdurige uitval. Zie ook ons bericht over monitoren.

Bij gebrek aan een externe monitor is een laptopstandaard of laptoparm aan te raden. Deze brengt het apparaat op de juiste ooghoogte. Bijvoorbeeld in het geval van een krap bureau kan zo’n standaard een verstandiger keuze zijn dan een externe monitor.

2. Kies voor slimme laptopaccessoires

Uw medewerkers willen steeds vaker zelf de keuze hebben waar ze hun werk uitvoeren. Daarom is een goede laptop een vereiste. Slimme accessoires kunnen de productiviteit van uw mobiele medewerkers verder vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een extern toetsenbord, muis en monitor. Zeker een monitor vergroot de productiviteit fors: met zo’n 40%.

3. Comfortabel en efficiënt online vergaderen

Fysieke meetings zijn massaal vervangen door online vergaderingen. Dat is in veel gevallen een prima alternatief, mits de geluidskwaliteit goed genoeg is. Een slechte verstaanbaarheid is namelijk funest voor effectief overleg. Een hoogwaardige koptelefoon kan veel frustraties besparen. Ook goede zichtbaarheid van de collega’s aan de andere kant van het beeldscherm is belangrijk.

4. Zorg voor goede draadloze verbindingen

Zonder een snelle en stabiele internetverbinding is thuiswerken weinig productief. Een degelijke router kan hierin een belangrijk verschil maken. Wij adviseren u de Wi-Fi 6-standaard. Deze routers kunnen beter omgaan met hoge internetsnelheden en een groter aantal tegelijkertijd verbonden apparaten.

Het is verder verstandig om zakelijk verkeer voorrang te geven. Met Quality of Service (QoS)-instellingen kent u bepaalde typen dataverkeer een hogere prioriteit toe. Zo verkleint u de kans op bijvoorbeeld verstoringen van die belangrijke videoconferencingsessies veroorzaakt door Netflix-kijkende kinderen.

Ook de gebruikte laptop of PC kan een belangrijk verschil maken. Een goede antenne verbetert de signaalkwaliteit en vergroot daarmee de kans op een snelle en stabiele verbinding. Door de juiste beschikken uw medewerkers ook over langere afstanden een goede draadloze verbinding.

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!

VEILIGHEID • BESCHIKBAARHEID • PRIVACY